- Voetverzorgingstips

Tips & Tricks

Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.
U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips. 

Schimmelnagels (kalknagels)

Schimmelnagels

De schimmelnagel is te herkennen aan een verdikking van de nagelplaat met afbrokkeling, vooral aan de onderzijde. Ook het nagelbed raakt aangetast, waardoor verhoorning optreedt. Door schimmel aangetaste nagels zijn te herkennen aan gele of witte strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd, en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. De nagel kan zelfs los gaan zitten.
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Schimmels gaan in het bloed zitten en zijn eigenlijk alleen met anti- schimmelmedicatie (tabletten) goed te genezen. Bij mensen met bepaalde ziektes, aandoeningen of een verminderde weerstand zal de huisarts deze medicatie liever niet voorschrijven. In dat geval is een uitwendige behandeling door de pedicure de beste oplossing, maar kan ook tevens als ondersteuning werken naast de voorgeschreven tabletten van de huisarts.

Behandeling door de pedicure

De pedicure freest verdikte nagels grondig af en adviseert je over voetverzorging en het gebruik van schimmeldodende middelen. Voor een acceptabele vorm van herstel zijn wel meerdere bezoeken nodig. Het uiteindelijke resultaat staat met het consequent volhouden ervan.

Huidschimmel

Huidschimmel komt vooral voor tussen de tenen en onder de voeten. In een vroeg stadium kan behandeling met anti schimmelzalf en -poeder nog afdoende zijn. Ook de schoenen moeten met een schimmelwerend poeder worden behandeld. Dit zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden. Indien de schimmelinfectie zich in een vergevorderd stadium bevindt, is deze behandeling niet meer voldoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Bij een pedicure behandeling inspecteren wij uw voeten en geven u adviezen over hoe de voeten in optimale conditie te houden. Voorkomen van voetschimmel is beter dan genezen.

Voetproblemen - Blaren, eeltvorming en likdoorns

Blaren

Bij hevige wrijving verdedigt uw huid zich met een noodmaatregel: blaarvorming. Blaren zijn dan ook een veel voorkomend probleem voor sporters. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuwe huid. Voor een snelle genezing en ter voorkoming van infecties moet de blaar gesloten blijven, maar om de genezing te bevorderen kunt u het vocht eruit drukken. Ter voorkoming van infecties ontsmet u eerst het gebied rondom de blaar met jodium, daarna maakt u met een gedesinfecteerde naald aan de zijkanten van de blaar een gaatje en drukt u de blaar voorzichtig leeg met een steriel gaasje tot de bovenkant verkleefd met de bodem. Plak tot slot de blaar af met een pleister.

Eeltvorming

Eelt is een natuurlijke beschermlaag van onze huid, die ontstaat op drukpunten. Bij voeten zijn dat bijvoorbeeld de plaatsen waarop we staan, de bal en de hiel. Bij veel mensen wordt die beschermlaag te dik en veroorzaakt pijn bij het lopen. Ook kan eelt ontstaan boven op de tenen of op de teentoppen door te nauwe schoenen. Om eelt daar zoveel mogelijk te voorkomen, zijn schoenen met de goede maat dus erg belangrijk.

Likdoorns

Een likdoorn is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Dit eelt wordt door de druk van de schoen op die kleine ruimte in een kegelvorm met de punt naar binnen gedrukt en kan daardoor pijn gaan veroorzaken.

Heeft u last van overtollig eelt en/of likdoorns, gaat u dan vooral zelf niet snijden. Als pedicure kan ik veilig en eenvoudig het overtollige eelt en de likdoorns verwijderen, de oorzaken daarvan bepalen en eventueel preventieve maatregelen, indien mogelijk, adviseren.

Voetproblemen - Ingroeiende nagels, kloven en voetwratten

Ingroeiende nagels

Het te kort en niet recht afknippen van de nagels, hoekjes schuin afknippen, druk door slecht passende schoenen en een weke nagelomgeving door veel baden of transpireren zijn de grootste risico-factoren voor het ontstaan van een ingroeiende nagel.

Als u last heeft van een ingroeiende nagel, ga dan bij voorkeur niet zelf daarmee aan de slag. Als pedicure heb ik de benodigde instrumenten om de nagel optimaal te behandelen. Tevens kan ik de nagel drukvrij leggen om opnieuw ingroeien te voorkomen.

Kloven

Bij kloven aan de hiel is de elasticiteit van de huid afgenomen, wat leidt tot scheurvorming. Door de voortdurende belasting kunnen kloven dieper worden en gaan bloeden en ontsteken. Bij droge kloven moet zoveel mogelijk eelt verwijderd worden, met name aan de rand van de kloven. Dit om het herstel van de elasticiteit van de huid te bevorderen, waardoor de kloven kunnen gaan genezen.

Als pedicure behandel ik niet alleen de kloven door het wegsnijden van het eelt, maar kan ik ook voor pijnvermindering een diepe kloof drukvrij leggen. Daarnaast geef ik u advies over de verzorging van uw huid en verkoop ik voetverzorgingsproducten om de uitdroging van uw voet tegen te gaan.

Voetwratten

Voetwratten ontstaan door een virusaandoening en verdwijnen weer vanzelf, hoewel dat soms jaren kan duren. Als u uw voetwrat wilt laten behandelen, kunt u daarvoor bij mij terecht. 

Algemene tips voor de verzorging van uw voeten

Regelmatig uw voeten (laten) verzorgen kan bijdragen aan het voorkomen of verminderen van voetklachten. Hieronder volgen een aantal tips, die u daarbij kunnen helpen.

  • Was uw voeten elke dag met handwarm water, liefst zonder zeep of met een neutrale zeep. Dit om de natuurlijke zuurgraad van uw huid te beschermen. Droog uw voeten daarna goed af met een schone handdoek, ook tussen de tenen.
  • Knip uw nagels recht af, niet te kort en niet schuin in de hoeken met een nagelknipper of -tang van goede kwaliteit en vijl de nagelranden glad. U verkleint daarmee bijvoorbeeld het risico op een ingroeiende nagel.
  • Gebruik een voetcrème om de huid van uw voet soepel en in conditie te houden. Bijkomend voordeel is, dat de kans op wondjes daardoor kleiner wordt.
  • Koop sokken van een natuurlijk, absorberend materiaal zoals wol of katoen. Kies voor niet knellende kousen of sokken, liefst zonder naden. Ter voorkoming van voetschimmel kunt u het beste elke dag schone sokken aantrekken.
  • Koop goed passende schoenen met voldoende ruimte voor de tenen. Omdat uw voeten 's middags wat dikker zijn, is dat het beste moment om schoenen te kopen.